• img1
  • img1
  • img1
  • img1
  • img1

tartás

Tartásjavítás

Tartáshibákról akkor beszélünk, mikor a gerinc nyílirányú görbületei a fiziológiástól eltérnek. Ezekben az esetekben nincs szó anatómiai elváltozásról (ellentétben például a Scheuermann – kórral), hanem a szervezet izomegyensúlyi helyzete bomlik meg. Egyes izmok megnyúlnak, míg mások zsugorodnak, így lefutásuk, illetve működésük is a megszokottól el fog térni és ezáltal megváltozik az ízületek mozgása is.

A tartási zavaroknak több oka is lehet:
- A test felépítésének sajátosságai
- Hirtelen növekedés
- Ülő/mozgásszegény életvitel


Több előfordulási formát különböztethetünk meg: - Domború hát: a medence dőlésszöge csökken, a háti görbület pedig fokozódik. - Lapos hát: a görbületek kiegyenesednek. - Nyerges hát: az ágyéki görbület fokozódik, a háti görbület pedig enyhén mérséklődik. - Kevert típus: mind a háti, mind az ágyéki görbület fokozódik.

Amennyiben sokáig állnak fenn ezek a tartási zavarok, maradandóvá válhatnak és így számos ízületi betegség alakulhat ki belőlük a későbbiekben. Ezért nagyon fontos az időben megkezdett gyógytorna, melynek minden esetben korrekciós testhelyzetben végzett célzott izomerősítő, illetve nyújtó gyakorlatokon alapuló, egyénre szabott mozgásprogramnak kell lennie.